ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ

2014-01-06 13:51
 

 

Ιστορία:

·         Πρώτος Έλληνας μελισσοκόμος θεωρείται ο Αρισταίος, ενώ κανόνες που ορίζουν την μελισσοκομία θεσπίστηκαν από την εποχή του Σόλωνα (640-558 πΧ) 2500 χρόνια πριν.

·         Το μέλι είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή με σπουδαία βιολογική αξία.

·         Είναι το σημαντικότερο γλυκαντικό στοιχείο της Μεσογειακής Δίαιτας.

·         Το μέλι αποδίδει 4 cal ανά γραμμάριο. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει λιπαρά γλυκά και σνακς γιατί προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση με λιγότερες θερμίδες.

Ελληνικό μέλι:

·         Το ελληνικό μέλι θεωρείται μοναδικό στον κόσμο γιατί είναι αρωματικό, πλούσιο σε στοιχεία και πυκνόρρευστο.

·         Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

·         Περιέχει αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει κυτταροπροστατευτική δράση.

·         Περιέχει πρεβιοτικά συστατικά συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

·         Τα ελληνικά μέλια λόγω του ξηροθερμικού κλίματος και του παραδοσιακού τρόπου μελισσοκομίας είναι πυκνόρρευστα και έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

·         Ο καταναλωτής μπορεί άφοβα να επιλέξει την γεύση και το άρωμα που προτιμά είτε από μελισσοκόμο της απολύτου εμπιστοσύνης του είτε από επώνυμες εταιρίες.

 

Πώς προφυλλάσω το μέλι;

·         Σημειώνεται ότι οι γνωστές φυσικές μεταβολές που υφίσταται το μέλι από την πάροδο του χρόνου, όπως η κρυστάλλωση (ζαχάρωμα), η μεταβολή του χρώματος (γίνεται πιο σκούρο) και η μεταβολή της γεύσης (γίνεται πιο βαριά), δεν επηρεάζουν την θρεπτική του αξία.

 


 

Επώνυμο συσκευασμένο μέλι

Η συσκευασία είναι αναγκαία ενέργεια για να φθάσει το μέλι στην κατανάλωση.

·         Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ονομάζεται μέλι μόνο το γνήσιο, 100% φυσικό μέλι που διατηρεί όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά του.

·         Ελληνικό μέλι είναι μόνο αυτό που το γράφει ρητά στην ετικέτα.

 

Κρυστάλλωση

·         Σχετίζεται με την φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από την σύνθεσή του. Γι’ αυτό και δεν κρυσταλλώνουν όλα τα είδη του μελιού.

·         Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών.

·         Τα παιδιά μπορούν άφοβα να καταναλώνουν μέλι από την ηλικία του ενός έτους και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους.

·         Η δράση της μέλισσας στην επικονίαση από πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη συμβολή της στη φύση και στον άνθρωπο.

·         Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντικά και γεωργικά καταδικασμένη.

 

 

                                                                                                           Πηγή: «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση μελιού »

Επαφή

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

melisynkom@hotmail.com

Μ.Μ.Κωνσταντίου 16
Κομοτηνή
69100

2531 0 37616

Αναζήτηση στο site

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode